Náš proces

Používame tradičnú metódu tvarovania, na hrnčiarskom kruhu. Pri všetkých spôsoboch výroby je to stále najdynamickejší, najspontánnejší a najtvorivejší spôsob, ako hline vdýchnuť tvar.

Avšak trvá niekoľko rokov intenzívnej praxe, kým sa človek naučí ovládať prácu na kruhu. Toto remeslo si vyžaduje rozvinutý zmysel pre priestor, formu a mierku. Tiež technologický postup je náročný na čas.

Roztočíme kruh, do stredu kruhu umiestnime malú guličku hliny, ktorú namočíme a roztiahneme ku okraju hrnčiarskeho kruhu. Na tento “základ” dynamicky hodíme oddelenú, niekedy vopred naváženú hrudu hliny. Namočenými rukami ju premiesime na kruhu pri stredných otáčkach.

Vyformujeme z nej pologuľu do stredu ktorej pomaly vtláčame prsty, vytvoríme jamku. Otvor postupne rozťahujeme ku okrajom kruhu a dvíhame smerom nahor. Každý keramikár používa rôzne umiestnené prsty, aby masu zdvihol a dal jej tvar. Pri tvarovaní a upravovaní sa používajú rôzne pomôcky: drevené špachtle, plastové šablóny, hubka na odsatie prebytočnej vody, koža na zahladenie povrchu, drôtiky na oškrabanie prebytočnej hliny a pod. Keď sme s tvarom spokojní, výrobok od kruhu odrežeme strunou.

Po vytočení výrobku nasleduje schnutie cca 24 hodín, potom pokiaľ sa jedná o šálku, či džbán, doliepame uško, Po zaschnutí (skožovatení) výrobok putuje do pece.

Výrobky vypaľujeme v elektrickej peci dvakrát, prvý výpal je okolo 900 stupňov Celzia. Po vychladnutí pece výrobky následne natierame glazúrami. Je to celá veda. Nie všetky glazúry sa vzájomne môžu kombinovať v rámci toho istého výrobku, či nakladať spoločne na druhý výpal. Je možné niektoré glazúry nanášať máčaním, či striekaním, tiež sa používa maľovanie vzorov štetcom. Výrobky teraz znovu putujú do pece na druhý výpal, tentoraz na teplotu cez 1000 stupnov.

Našu paletu glazúr neustále testujeme a inovujeme, aby sme výrobkom zaistili sviežosť a udržateľnosť pre ďalšie roky.